Anja Taivalkoski -Kauppinen

7.1.2021

ANJAN MUISTELOT

Minulle kansallispuku on ollut hyvin tärkeä käyttövaate koko elämäni ajan.
Ensimmäinen merkittävä tilaisuus oli, kun vuonna 1962 olin Suomussalmen Emäntäkoulussa, joka oli uuden koulun ensimmäinen vuosi ja kesällä järjestettiin Suomussalmella Maatalousnäyttely ja siellä oli Emäntäkoululla oma osasto ja olin siellä esittelemässä koulua. Presidentti Kekkonen vierailullaan vihki Emäntäkoulun ja tutustui Maatalousnäyttelyyn ja poikkesi myös Emäntäkoulun osastolla, jossa olin esittelijänä. Ylläni oli sisareni Koillismaan kansallispuku, hän oli sen itse valmistanut ollessaan Kuusamon Kansanopistossa.
Myöhemmin ollessani työssä Oulussa lainasin ystävältäni Antrean kansallispukua itsenäisyyspäiväjuhlissa, keskustapuolueen tilaisuuksissa sekä konserteissa ym. merkittävissä tilaisuuksissa.
Kun tulin valituksi 1978 Iisalmeen Runnin Terveyskylpylän johtajaksi. Kylpylä on vanha, arvokas, kulttuurihistoriallinen kylpylä. Kylpylään rakennettiin uusi hotelli ja ravintola ym. tärkeitä huoltotiloja.
Kylpylässä vietettiin hotellin vihkiäisiä 4.10.1980
Seisoin vihkiäisjuhlissa onnitteluja vastaanottamassa Lomayhtymä ry:n hallituksen kanssa Antrean kansallispuku päällä, hallituksen puheenjohtajan edesmenneen valtioneuvos Johannes Virolaisen vieressä.

Pian tämän jälkeen päätin hankkia oman kansallispuvun. Käydessäni matkoilla Lahdessa ostin itselleni kansallispuvun valitsin Antrean puvun. Mielestäni se on tyylikäs helppohoitoinen puku. Ostin puvun muistaakseni Helmi Vuorelman liikkeestä.
Kansallispukua käytin aina kylpylän itsenäisyyspäivän juhlissa. Juhannusaattona olin kylpylässä nostamassa Suomenlippua klo.18.00 salkoon lippulaulua laulaen.
Olen aina harrastanut kuorolaulua ja lauloin monet vuodet Iisalmen Kalevala kuorossa, kuorolla oli toki oma kuoropuku mutta usein esiinnyimme myös kansallispuvussa.
Vuonna 1993 Kalevala kuoro täytti 50 vuotta. Naiskuoroliitto valitsi sen Vuoden Naiskuoroksi, pidimme juhlakonsertin, teimme levyn Rukous ja teimme huikean kuoromatkan Kiinaan ja siellä lauloimme kansallispuvut päällä kaksi suurta konserttia. Oli tosi lämmintä.
Kuorolaulua harrastin vielä myöhemminkin. Iisalmessa Pyhän Ristin kirkkokuorossa 10 vuotta. Joka viides vuosi järjestetään Kirkkomusiikkijuhlat, joihin osallistuu kirkkokuoroja ympäri Suomea tuhansia laulajia. Viimeiset juhlat olivat vuonna 2017 Helsingissä. Oli todella hyvin juhlallista laulaa Helsingin Tuomiokirkon portailla tuhansien kuorolaisten kanssa.
Syntymäpäivä juhlia olen vain kerran juhlinut kansallispuku päällä, viettäessäni 60 v omille lähisukulaisille Taivalkoskella vapaa-ajan mökillä.

Kansallispukuni on ollut sopiva, erinomainen käyttöpuku, kerran olen uusinut puvun liivin Lahdessa, Helmi Vuorelmalla

ET-lehdessä Muistojen kansallispuku
Kirjoittaja Anja Taivalkoski-Kauppinen Iisalmi / s.1943 Työskennellyt opiskelujen jälkeen SOK-laisten ryhmän sekä ym. liikealan tehtävissä viimeiseksi Iisalmessa sijaitsevan Runnin Terveyskylpylässä 28 vuotta, kylpylänjohtajana viimeiset 4vuotta kylpylän PR-päällikkönä osa-aika eläkkeellä.

Lisätietoja

amanuenssi
Marja Liisa Väisänen

marja.liisa.vaisanen@jyvaskyla.fi
050 311 8247

 

 

Pin It on Pinterest