Kaisu Helena Koskinen
3.12.2020
Kaisu Helena Koskinen
3.12.2020
Silkkinauhoista tykkimyssyyn
Olen omistanut Oulun seudun puvun vuodesta 1968 ja käyttänyt sitä juhlatilaisuuksissa. Jo lukiossani oli tapana penkkaripäivänä esiintyä kansallispuvuissa. Olen myös saanut työskennellä yhteisössä, jossa lähes kaikilla naishenkilöillä oli kansallispuvut käytössä juhlatilaisuuksissa.
Solmin avioliiton 1982 ja silloin hääpukunani oli sama Oulun seudun puku, myös mieheni hankki kansallispuvun ja suuri osa häävieraista oli pukeutunut oman seutunsa kansallispukuihin.
Häitä suunniteltaessa tuli puheeksi neidon päänauhat. Ystäväni puoliso huomautti, että et voi tulla alttarilta vaimona takaisin tytön silkkinauhoissa ja hän ehdotti, vaihtakaa nauhat tykkimyssyyn kun pappi on julistanut sinut vaimoksi.
Niinpä kehittelimme seremonian: papin julistuksen jälkeen alttarille asteli neito ja vaimoihminen – toinen otti nauhat ja toinen asetti tykkimyssyn päähäni.
Vihkipappi – kokenut vanhempi rovasti, perinnemusiikin kerääjä ym. ihmetteli, mistä löysitte tämän ”perinteen”? Kerroin sen nousseen ystävämme pohdinnasta.
Miehenä ja vaimona pidimme tapahtuneesta, niin myös pappi, häämusiikista vastanneet pelimannit ja hääväki.
Lisätietoja
amanuenssi
Marja Liisa Väisänen
marja.liisa.vaisanen@jyvaskyla.fi
050 311 8247