Nina Koivumäki

5.10.2020

Haave Suur-Ulvilasta.

Pikkutyttönä ihailin kansallispukuja, minusta ne olivat arvokkaan näköisiä ja äärettömän kauniita. Jouduin ihailemaan kaukaa, koska omassa perheessä ja lähisuvussa kansallispukuja ei ollut kuin ehkä yksi, äitini tädillä.
Vuodet vierivät ja kiinnostus säilyi ja kasvoi. 2000 luvun alussa kiinnostuin sukututkimuksesta ja samalla kiinnostus kotiseutuuni. Vasta 2017 oli aika ajankohtainen puvulle. Halusin Suur-Ulvilan puvun, koska se oli kotiseutuni puku. Ahlainen kuului aikanann Suur-Ulvilaan. Laitoin Satakunnan nuorisoseuran sivuille osto ilmoituksen ja pian sainkin vastauksen.
Ulvilassa pukua myi keski-ikäinen rouva, jolla oli joutilas puku. Ei kuin ostohame päälle ja nokka kohti Ulvilaa. Siellä se oli puku ja välitön rakastuminen.
Sain kuulla puvun historiankin. Kyseinen rouva oli tehnyt itse puvun hääpuvukseen 80- luvulla. Hän oli käyttänyt sitä vain kakasi kertaa. Puku oli siis käytännössä katsoen käyttämätön ja erittäin hyväkuntoinen.

Puvussani on hame ja liivi samaa kangasta. Puku oli myös hiuman nafti minulle. JOten aloitin puvun entraamisen. Purin vyötärön ja laskostin hieman suuremmaksi. Lisäsin liivin sivuihin palat kangasta, jotta sain sen istuvammaksi. Ostin Töysän kenkätehtaaltä solkikengät, supikkaiden tilalle.
Ostin Saksasta muutaman silkkihuivin. Ostin myös valkoiset sukat.
2019 teetätin Katrin ompelimossa Porissa mustan tykkimyssyn. siihen ostotykki. Tykki voi ola myös vaaleanpunainen, sinertävä, vedenvihreä, ilman kirjontoja. Ehkä sekin päivä vielä tulee, että saan siihen nyplätyn tykin.

Nyt minula on hakusessa toinen Suur-Ulvila. Siitä saisin hameeseen lisää kangasta. Nykyinen kun on aika kapoinen, kangasta vain pari metriä. Jos ei toista pukua löydy, pitää varmaan kääntyä kankaan kutojien puoleen.
Löysin myös hopeasepän korua varten, sekin on tulevaisuudessa tulossa.
Pukuun on olemassa myös toinen essu vaihtoehto vihreän silkkiesuun kaveriksi. Mouhijärvi A2509 valkoisella pohjalla punaisia ja sinisiä raitoja.

Ulvilan pukuun voi valita liivin hamekankaisena, punaisen tai vihreänä. On myös röijy, jonka voi tehdä joko hamekankaasta, mustasta , vihreästä tai punaisesta pomsista.
Tasku voi olla joko hamekangasta tai punaista nahkaa.

Monta osa vaihtoehtoa, pitävät minut tyytyväisenä ja voi kerätä osia vielä pitkään.

Olen iloinen ja onnellinen puvustani. Käytän sitä aina kuin voin.

Puku ei kuulu suosituimpiin, joten sen ostaminen käytettynä on aikamoista kyttäilyä ja hakuammuntaa.

Lisätietoja

amanuenssi
Marja Liisa Väisänen

marja.liisa.vaisanen@jyvaskyla.fi
050 311 8247

 

 

Pin It on Pinterest